Ζωγράφου 11, 71201, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ: 2810 289577-6944 553890 teocharis@hotmail.gr
Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί το τελευταίο προς τα πίσω δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας. Οι φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά συνήθως στην ηλικία των 17-23 ετών, αν και ορισμένες φορές δεν ανατέλλουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου για την ανατολή τους.Ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται, είναι και τα προβλήματα που δημιουργούν.
Το συνηθέστερο πρόβλημα με τους έγκλειστους φρονιμίτες είναι ότι προκαλούν φλεγμονές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, λόγω κλίσης του δοντιού και έντονης επαφής με τον τραπεζίτη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, προκαλούν μόνιμη καταστροφή του οστού που στηρίζει τον δεύτερο γομφίο, με αποτέλεσμα την δημιουργία περιοδοντικού προβλήματος.
Ένας φρονιμίτης που έχει ανατείλει μερικώς, φαίνεται δηλαδή τμήμα της μύλης του αλλά δεν έχει ανατείλει πλήρως, λέγεται ημιέγκλειστος. Ο ημιέγκλειστος φρονιμήτης εμφανίζει συνήθως περισσότερα προβλήματα, καθώς τερηδονίζεται πιο εύκολα από κάθε άλλο δόντι καθώς είναι δύσκολο να καθαριστεί σωστά.
Λόγω της έλλειψης χώρου δεν μπορεί να γίνει καλή στοματική υγιεινή και εγκλωβίζονται μικροοργανισμοί και υπολείμματα τροφών ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο, με αποτέλεσμα ην δημιουργία φλεγμονής, που ονομάζεται περιστεφανίτιδα.
Εκτός απο τον τερηδονισμό και την περιστεφανίτιδα που ήδη αναφέρθησαν, οι φρονιμίτες συχνά εμπλέκονται ως αίτια στα εξής:
Ορθοδοντικά προβλήματα :Μέχρι πρόσφατα πίστεύαμε πως οι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν συνωστισμό των κάτω πρόσθιων δοντιών, με την πίεση που ασκούν στα παρακείμενα δόντια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν οτι ο συνωστισμός των δοντιών προκαλείται και από άλλους πολλούς λόγους. Η ύπαρξη των φρονιμιτών ωστόσο, μπορέι να επιβαρύνει την κατάσταση ή να παρεμποδίζει την ορθοδοντική θεραπεία.
Περιοδοντίτιδα : H θέση ενός φρονιμίτη μπορεί πολλές φορές να εμποδίζει την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η προληπτική εξαγωγή του φρονιμίτη.
Οι φρονιμίτες σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ευθύνονται για τη δημιουργία οδοντογενών κύστεων, αδαμαντινοβλαστώματος κ.α.
Είναι σημαντικό η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμιτών να γίνει σε νεαρή ηλικία. όπου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των ριζών (που σημαίνει πιο εύκολη, συντηρητική επέμβαση), αλλά – και το πιο σημαντικό – διότι δεν θα έχουν προλάβει να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα παρακείμενα δόντια και ιστούς.
Η εξαγωγή του φρονιμήτη στο ιατρείο γίνεται υπό πλήρως αποστειρωμένες συνθήκες με τη χρήση του Πιεζοτόμου, χωρίς τη χρήση χειρουργικών φρεζών που επιβαρύνουν κατά πολύ τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή.
Η πολυετής εμπειρία μου στη χειρουργική εξαγωγή έγκλειστων δοντιών μου επιτρέπει την αντιμετώπιση ακόμα και των πιο δύσκολων περιστατικών, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως για την προστασία των παρακείμενων ανατομικών περιοχών, ένας κίνδυνος ο οποίος μηδενίζεται με τη χρήση του Πιεζοηλεκτρικού οστεοτόμου.